Bokhandel

Kunnskap er nøkkelen for å lykkes med investeringer. Vi presenterer her en serie med bøker som er verdt å inkludere i ditt bibliotek.

The Intelligent Investor

Denne boken går for å være bibelen innen fundamental analyse og verdibasert investering (sammen med Security analysis). Dette er must-read litteratur for alle som er interessert i temaet.

Hvis det er tre bøker du skal lese om om verdibasert investering, så er dette en av dem. Selv om første utgave ble publisert i 1949 er innholdet fremdeles aktuelt idag. Forfatteren Benjamin Graham, nærmest dedikerte livet sitt til aksjeanalyse og boken er en eneste stor oppsamling av en stor investors prestasjoner og innsikt.

Boken er kommet i flere opplag, men vi anbefaler sterkt siste versjon som er kommentert av Jason Zweig. Han har lagt til et ekstra avsnitt til hevert kapittel med meget interessant kommentarer og utfylt med eksempler av analyser og hendelser fra de siste 10 år.

Common Stock and Uncommon Profits

Philip Fisher (1907 – 2004) var en respektert finansrådgiver og anerkjent som en av det største personene innen verdibasert investering. Han var meget dyktig til å forstå hvordan en bedrift utvikler seg og hvordan dette over tid ville påvirke aksjekursen.

Fisher var en relativt anonym person og gav få intervju. Likevel nedtegnet han sin filosofi og erfaringer i mesterverket Common Stocks and Uncommon Profits. Boken er tredelt. Første del tar for hva man skal se etter for å finne gode selskaper, hva som kjennetenger et vekst case, når skal man kjøpe og når skal man selge. Fisher utviklet 15 enkle og gjennomførebare regler for å velge ut selskaper for investeringer.

Er du skeptisk til den såkalte effektiv markedshypotese teorien, eller tilhenger, vil denne delen fortelle deg hvordan markedet egentlig fungerer. Han beskriver markedet som fire «dimensjoner» som hver påvirker markedet. Summen av dette er det som styrer kursen. Vi mener dette er en genial enkel og forståelig måte å se markedet på, og rydder vei for en bedre forståelse for hvorfor aksjekursene går slik de gjør. Denne delen burde vært pensum for utdanning innen finans.

Siste del omhandler de psykologiske aspektet av investering, av deg selv. De er få ting som skaper sterkere psykologisk press enn når dine egne aksjene svinger ukontrollert opp og ned. Det å forstå markedet og sine egne følelser er helt essensielt for å lykkes, når man skal gå mot strømmen innen investeringer.

Dette er den andre must-read boken innen verdibasert investering som må leses.

Se også to interessante dokumentarfilmer om Warren Buffet her.

The Warren Buffet Way

Warren Buffet er utvilsomt den personen som er mest kjent for å ha lykkes innen verdibasert investering. Han har hatt en nærmest guddommelig evne til å plukke ut de mest suksessfylte selskaper, som i løpet av etterfølgende år har vokst seg til himmels. Dette er gjerne selskap som har vært nede i en bølgedal og blitt avvist av andre investorer. Dette har gjort han til en av verdens rikeste personer.

To store mentorer som har hatt stor innflytelse på hans investeringfilosofi er Benjamin Graham og Philip Fisher. Der Graham var tallknuseren som kun så på regnskapet, konsentrerte Fisher seg om ledelsen, markedssituasjonen og innovative trender i samfunnet. Warren Buffet har gjennom sin lange karriere på et kløktig vis kombinert disse to kunnskapene. Vi tror at dette er noe av grunnen til at han har lykkes. En av Warren Buffets spesielle evner er å se gjennom den mediestøyen, alle ryktene og saueflokkmentaliteten som tåkelegger børsen. Han skjærer gjennom og når inn til essensen av fundamentale forhold som påvirker en bedrift og styrer dens aksjekurs.

Warren Buffet har aldri selv forfattet en bok, men det er blitt skrevet flere bøker om han av andre. Den boken vi mener presenterer hans investeringsfilosofi best, er Robert G. Hagstroms The Warren Buffet Way. Denne boken er en særdeles god biografi av hans liv som suksessfull investor. Boken tar for seg de fleste  store investeringer han har gjort og hvordan han har analysert seg frem tid disse. Dette er en av de 3 must-read bøkene som må leses om fundamental analyse og verdibasert investering.

 

Verdsettele av aksjer

Mangler du økonomiutdannelse eller ikke helt skjønner hva som står i regnskapet? Da er dette en grei innføring i kunsten å lese regnskap. Boken tar for seg de viktigste formlene for bl.a. å beregne en bedrifts lønnsomhet og finansiell stilling og å verdisette et selskap.

Vi anser dette som en bra mattebok for hvordan regne på aksjer. Passer både for nybegynnere og erfarne. Om ikke annet, så et bra oppslagsverk som bør stå i enhver investors hylle.

Rich Dad – Poor Dad

Forfatteren, Robert Kiyosaki, vokste på en måte opp med to fedre. Hans virkelige far, som var statsansatt, og en far til en barndomsvenn, som var en suksessfull entreprenør.

Hans far var en god og hederlig mann, hard arbeidende og hadde et godt liv. Men kontrastene skulle bli store til hans barndomsvenn sin far, som hadde en helt annen innstilling til jobb, karrière og business. En forskjell som skulle gi de to en ganske stor forskjellig i velstandsutvikling. Der hans far pensjonerte seg som en blakk person etter et langt arbeidsliv, skulle hans motstykke få leve et ganske annet liv.

Gjennom sin oppvekst blant disse to, fikk Kiyosake en ganske unik innsikt i hvorfor noen ender opp rik, mens andre stadig har problemer med å få betalt regningene sine. Han ser at «de rike» har lært seg ting som «fattige» ikke har kjennskap til. Dette er kunnskap, holdninger og oppdragelser, som ikke læres i skolen. Velstående familier overfører dette videre til sine barn. Om du ikke har vært så heldig å bli født inn i en rik familie, bør denne boken leses umiddelbart.

Denne boken handler like mye om personlig utvikling som finansiell utvikling. Vi anbefaler alt som Kiyosaki har skrevet, og denne boken er en bra start.

Think and grow rich

Dette er kanskje den viktigste boken innen personlig utvikling. Napoleon Hill (1883 -1970) intervjuet over 500 av sin tids mest innflytelsefulle personer. Gjennom dette arbeidet oppdaget han hemmeligheten som skaper suksess og velstand. Vårt sinn, tanker og innstilling har uendelig stor innflytelse på alt vi gjør og det vi oppnår. Boken presenterer en 13 stegs formel som hjelper deg å oppnå suksess i dine bestrebelser.

Dette er boken for deg som ønsker å gjøre karrière i jobben, starte egen bedrift eller er interessert i personlig utvikling. Dette er boken som man leser leser flere ganger.

 

Little book that beats the market

I denne lille boken beskriver Joel Greenblatt en genial type value investing. Denne typen investering er «Benjamin Graham med en Buffet-tvist». Metoden som er beskrevet i boken er bevist å gi nærmere 40% avkastning i markedet, basert på tester fra de siste 20 årene. Han beskriver en enkel metode som gjør det enkelt å kjøpe gode selskaper til en rimelig markedspris. Dette er en lettlest bok som samtidig er svært interessant og nyttig. Fåes både som innbundet bok, ebok og lydbok

The big secret for the small investor

Bok av Joel Greenblatt som beskriver hvordan småinvestorer kan slå markedene ved å bruke value investing teknikker. Den omhandler hvordan markedene har utviklet seg de siste tiårene mot å bli mer og mer kortsiktig, noe som gir store muligheter for value investorer.

 

The Einstein of Money

«The Einstein of money – The Life and Timeless Financial Wisdom of Benjamin Graham» er en kjempegod biografi om grunnleggeren av value investing. Her får man innblikk i Benjamin Graham sine geniale metoder for å evaluere aksjer og en fasinerende historie om hans liv og karriere.

 

The value investors

Denne boken inneholder biografier av 12 verdenskjente value investorer fra hele verden, blandt annet Walter Schloss og Irwing Kahn.

Anbefales!

 

The wealth of nations

Adam Smith er ofte regnet som den første moderne økonom. Hans magnum opus, «The Wealth of Nations» (1776) er anerkjent som å legge det teoretiske og filosofiske grunnlaget for kapitalismen. Arbeidet hadde en umiddelbar effekt på økonomisk tenkning, i lys av argumentene for fri handel. «The Wealth of Nations» er langt mer enn en avhandling av økonomisk teori. I denne boken presenterer Adam Smith sine ideer for å skape et stabilt og fredelig samfunn.

Bøkene selges av Bokklubben.no.

FundamentalAnalyse mottar provisjon på salget.

Takk for at du kjøper bøker via vårt nettsted!