Indexfond – Tenk deg om før du kjøper

Indexfond – Tenk deg om før du kjøper

Indexfond – Tenk deg om før du kjøper
Indexfond og indeksbaserte ETF-er markedsføres aggressivt i media for tiden, spesielt såkalte indeksrelaterte produkter. De markedsføres ofte nærmest som den sikre veien til rikdom, samtidig som risiko tilsynelatende er eliminert, noe som kan være veldig misledende, og samtidig svært innbringende for de som driver fondene. Vi har kommentert på indeksfond tidligere, og vi mener fortsatt at private investorer er best tjent med å tilegne seg mest mulig kunnskap om investeringer og sparing og bygge sin egen portefølje og bygge risikostyring rundt de posisjonene de tar.

Stor forskjell mellom gigantiske fond og privatpersoner
Det som er viktig å være klar over er at det er enorme forskjeller på en privatperson som investerer beskjedne midler og gigantiske organisasjoner som forvalter trillioner av kroner. Vi er helt enige i at gigantiske organisasjoner med enorme summer under management sannsynligvis er best tjent med å sette pengene i passive indeksfond. Disse enorme selskapene er med å danne gjennomsnittet av børsindeksen, og det er en logisk brist å tro at de kan slå seg selv i dette spillet. Dette sa også Benjamin Graham i flere intervjuer for flere tiår siden, og har vist seg å være riktig. Men han sa også at private investorer kan gjøre det bedre enn disse fondene, de har en fordel over de gigantiske fondene, nettopp fordi de håndterer relativt små summer.

Den største fordelen en privat investor har
Kanskje den største fordelen en privat investor har er at han kan gå ut og inn av posisjoner ekstremt enkelt og effektivt. Han trenger ikke sitte å se på pengene forvitre i en nedtur. Ingenting er mer demotiverende enn å se sparepengene forvitre i en gigantisk nedtur. Og husk: En aksje er verdt det folk er villig til å betale for den, hverken mer eller mindre. Forkjempere for indeksfond får det ofte til å høres ut som at det nærmest er noe heroisk over å sitte helt i ro og se på at pengene forvitrer i en børskollaps. Typisk eksempel på dette var det globale børskrasjet i 2008. Mange forkjempere for indeksfond fortalte investorer at de skulle sitte i ro og ikke få panikk. De skulle heller kjøpe mer jo mer markedet gikk ned, fordi til slutt ville markedet gå opp igjen.

Markedet hentet seg inn etter finanskrisen i 2008
Forkjemperne for indexfond fikk rett, markedene hentet seg inn. Og etter cirka 5 år så var børsene tilbake på break-even nivå. Men husk: 5 år er et hav av tid for de fleste. Og det Federal Reserve gjorde i mellomtiden har ikke sidestykke i historien (for ikke å snakke om ECB). Gjennom quantitative easing så senket de rentene ned til ekstreme nivåer, nettopp for å få opp prisene på aksjer. Ingen vet hva de store aksje-indeksene hadde ligget på hvis denne massive pengetrykkingen (quantitative easing) ikke hadde funnet sted. Og i P/E-verdiene på aksjer har i perioder ligget på nivåer som ligner på boble-tendenser. Så det er slett ikke umulig at man fortsatt hadde vært i minus dersom quantitative easing ikke hadde vært gjennomført. Ingen vet.

Se på Nikkei indeksen (Japan)
En indeks som svært få forkjempere for buy and hold indexfond investering snakker om er Nikkei indeksen. Den har gitt negativ avkastning i 30 år. Så hvis man kun hadde investert i denne indeksen passivt så hadde man kunne investert hele livet og gått på en kraftig smell. Mange mener dette aldri kan skje andre steder enn i Japan. Men, ingen vet. Ingen kan spå trenden til fremtiden, selv om mange påstår det (gjerne til egen vinning).

Index-fondene forkynner buy-and-hold. Og det er forståelig, fordi de ønsker ikke at noen av kundene skal forlate fondene, og de trenger mye kapital for å tene penger, på grunn av de lave kostnadene på disse fondene. Og så lenge trenden er at indeksen går oppover så er det også en fornuftig strategi. Men: Dersom du skal følge denne strategien, så må du være dønn ærlig med deg selv rundt de temaene som er nevnt ovenfor. Fordi dersom børsen krasjer og det er den minste brist i din tro på at indeksene skal opp igjen innen rimelig tid, så vil du mest sannsynligvis selge ut på verst mulig tidspunkt. Selv om forkjemperne for buy-and-hold sier du skal kjøpe mer når markedet går nedover. Slik er vi mennesker.

Man investerer for å tene penger. Punktum
Det er svært viktig å være klar på at man investerer for å tene penger. Og det er ikke noe heroisk over å sitte i årevis å se på at pengene forvitre i en eventuell børskollaps. Preservering av kapital er nummer en prioritet for en investor. Hvis man taper 50 prosent, så må man ha 100 prosent avkastning bare for å komme tilbake til der man startet. Dersom man vil kjøpe indeksfond så gjør det med vel vitende om at dette heller ikke er noen sikker vei til rikdom, og man kan tape penger. Markedene inneholder alltid risiko. Og bestem deg for hvor mye risko du er villig til å ta. Det smarteste man kan gjøre er å utdanne seg selv innen investering, og velge en strategi som man vet man kan følge. Ikke la deg lure av agressiv markedsføring, gjør deg opp din egen mening og ikke glem at du investerer for å tene penger, samtidig som du begrenser risiko.

Hva mener du? Synes du Indexfond er tingen å investere i? Gi dine kommentarer under!

Dersom du er interessert i mer informasjon om hvordan vi selv håndterer risikostyring i porteføljer, så ta gjerne kontakt for mer informasjon og tips etc.